WIGILIA – Dzień Wigilii przy Stole – Dzień Potraw Wigilijnych (Polska)
Wigilia to cały dzień poprzedzający Boże
Narodzenie, święto upamiętniające narodziny Jezusa, i często jest okazją
do rodzinnego posiłku, któremu czasami towarzyszą uroczystości takie
jak Msza św. o północy. Boże Narodzenie obchodzone jest na całym
świecie, a jego wigilia jest powszechnie obchodzona jako pełne lub
częściowe święto państwowe w oczekiwaniu na Boże Narodzenie. Obydwa dni
uważane są za jedne z najważniejszych kulturowo świąt w chrześcijaństwie
i społeczeństwie zachodnim.

Zgodnie z tradycją w Polsce wieczerza
wigilijna rozpoczyna się wraz z „pierwszą gwiazdką na niebie”. Jest to
symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej zwiastującej narodziny
Jezusa, którą według Biblii na wschodniej stronie nieba ujrzeli Trzej
Królowie. Wieczerzę, jak każe obyczaj, postną, rozpoczyna się modlitwą.
Potem uczestnicy wieczerzy wzajemnie przełamują się opłatkiem,
jednocześnie składając sobie życzenia. Na stole przykrytym białym
obrusem z wiązką sianka pod spodem ustawia się o jedno nakrycie więcej,
niż wynosi liczba zgromadzonych osób. Dodatkowe miejsce przy stole
wigilijnym przeznaczone jest dla niezapowiedzianego gościa, a zwyczaj
ten upowszechnił się w XIX wieku. Ważnym zwyczajem towarzyszącym wigilii
Bożego Narodzenia jest śpiewanie kolęd. Często też pod choinką
umieszczane są prezenty, które wedle tradycji przynosić ma św. Mikołaj.
W zależności od regionu i tradycji
rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na
wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw
powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście
przez cały rok.
Do najbardziej typowych należą:
- czerwony barszcz z uszkami, zupa grzybowa, zupa owocowa, zupa rybna, zupa migdałowa
- ryby, przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, oraz śledzie w oleju lub w śmietanie
- kapusta z grochem, kapusta z grzybami
- pierogi z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z makiem, pierogi z kaszą

- kasza z suszonymi grzybami
- fasola z suszonymi śliwami
- paszteciki z grzybami
- kluski z makiem, cukrem i miodem
- makiełki, kutia
- kompot z suszonych owoców
- ciasta: piernik, makowiec, keks
Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy
wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów
zwierzęcych. Post wigilijny jest zwyczajem dość powszechnie
przestrzeganym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz