środa, 24 grudnia 2025

WIGILIA – Dzień Wigilii przy Stole

 WIGILIA – Dzień Wigilii przy Stole – Dzień Potraw Wigilijnych (Polska)

Wigilia to cały dzień poprzedzający Boże Narodzenie, święto upamiętniające narodziny Jezusa, i często jest okazją do rodzinnego posiłku, któremu czasami towarzyszą uroczystości takie jak Msza św. o północy. Boże Narodzenie obchodzone jest na całym świecie, a jego wigilia jest powszechnie obchodzona jako pełne lub częściowe święto państwowe w oczekiwaniu na Boże Narodzenie. Obydwa dni uważane są za jedne z najważniejszych kulturowo świąt w chrześcijaństwie i społeczeństwie zachodnim.

Wigilia

Zgodnie z tradycją w Polsce wieczerza wigilijna rozpoczyna się wraz z „pierwszą gwiazdką na niebie”. Jest to symboliczne nawiązanie do Gwiazdy Betlejemskiej zwiastującej narodziny Jezusa, którą według Biblii na wschodniej stronie nieba ujrzeli Trzej Królowie. Wieczerzę, jak każe obyczaj, postną, rozpoczyna się modlitwą. Potem uczestnicy wieczerzy wzajemnie przełamują się opłatkiem, jednocześnie składając sobie życzenia. Na stole przykrytym białym obrusem z wiązką sianka pod spodem ustawia się o jedno nakrycie więcej, niż wynosi liczba zgromadzonych osób. Dodatkowe miejsce przy stole wigilijnym przeznaczone jest dla niezapowiedzianego gościa, a zwyczaj ten upowszechnił się w XIX wieku. Ważnym zwyczajem towarzyszącym wigilii Bożego Narodzenia jest śpiewanie kolęd. Często też pod choinką umieszczane są prezenty, które wedle tradycji przynosić ma św. Mikołaj.
 
W zależności od regionu i tradycji rodzinnych zestaw wigilijnych potraw jest różny, ale zwyczajowo na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi, a potraw powinno być dwanaście. Każdej należy spróbować, co ma zapewnić szczęście przez cały rok.
 
Do najbardziej typowych należą:
  • czerwony barszcz z uszkami, zupa grzybowa, zupa owocowa, zupa rybna, zupa migdałowa

barszcz_czerwony 

  • ryby, przyrządzane na różne sposoby, z najbardziej tradycyjnym karpiem smażonym i w galarecie, oraz śledzie w oleju lub w śmietanie
  • kapusta z grochem, kapusta z grzybami
  • pierogi z kapustą, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z makiem, pierogi z kaszą

pierogi

  • kasza z suszonymi grzybami
  • fasola z suszonymi śliwami
  • paszteciki z grzybami
  • kluski z makiem, cukrem i miodem
  • makiełki, kutia
  • kompot z suszonych owoców
  • ciasta: piernik, makowiec, keks
Zgodnie z polskim zwyczajem potrawy wigilijne powinny być postne, czyli bezmięsne i bez użycia tłuszczów zwierzęcych. Post wigilijny jest zwyczajem dość powszechnie przestrzeganym.
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...