Dzień Risotto po Mediolańsku (Włochy)
Risotto alla Milanese to specjalność Mediolanu. Potrawę przygotowuje się na bulionie oraz szpiku wołowym i doprawia szafranem.
Początki mediolańskiego risotto sięgają
średniowiecza i są związane z podobną recepturą kuchni arabskiej i
kuchni żydowskiej. W średniowieczu, we Włoszech, danie to było znane
jako ryż z szafranem.

Pierwsza znana receptura pochodzi z
1574 roku. Belgijski szklarz Valerio di Fiandry, który w tym czasie
mieszkał w Mediolanie, na ślub córki przygotował biały ryż dodając do
niego masło szafranowe. W owym czasie ta przyprawa była używana przy
produkcji szkła, aby uzyskać określony żółtą barwę szkła. Nowe danie
podane na przyjęciu weselnym od razu odniosło sukces, zarówno ze względu
na swój smak, jak i żółty odcień, który przypominał złoto, synonim
bogactwa. Żółte risotto wkrótce odniosło sławę i rozprzestrzeniło się na
mediolańskie tawerny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz