niedziela, 7 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Risotto alla Milanese (Italia)

 

Dzień Risotto po Mediolańsku (Włochy)

Risotto alla Milanese to specjalność Mediolanu. Potrawę przygotowuje się na bulionie oraz szpiku wołowym i doprawia szafranem.
 
Początki mediolańskiego risotto sięgają średniowiecza i są związane z podobną recepturą kuchni arabskiej i kuchni żydowskiej. W średniowieczu, we Włoszech, danie to było znane jako ryż z szafranem.

risotto

 
Pierwsza znana receptura pochodzi z 1574 roku.  Belgijski szklarz Valerio di Fiandry, który w tym czasie mieszkał w Mediolanie,  na ślub córki przygotował biały ryż dodając do niego masło szafranowe. W owym czasie ta przyprawa była używana przy produkcji szkła, aby uzyskać określony żółtą barwę szkła. Nowe danie podane na przyjęciu weselnym od razu odniosło sukces, zarówno ze względu na swój smak, jak i żółty odcień, który przypominał złoto, synonim bogactwa. Żółte risotto wkrótce odniosło sławę i rozprzestrzeniło się na mediolańskie tawerny.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...