środa, 17 grudnia 2025

Giornata Nazionale degli Struffoli e Pignolata (Italia)

 Dzień Słodkiego Ciasta (Włochy)

Główną różnicą jest właśnie polewa, która w Struffoli jest na bazie miodu, podczas gdy w Pignolacie jest zrobiona z polewy, częściowo czekoladowej, a częściowo cytrynowej. Efekt końcowy to prawdziwa rozkosz dla oczu i podniebienia.
 
Struffoli znana również jako Honey Balls to neapolitańskie danie wykonane ze smażonych w głębokim tłuszczu kulek słodkiego ciasta. W przypadku struffoli ciasto formuje się w kulki. To typowy deser neapolitański, który jest bardzo popularny w różnych regionach Włoch. Są to małe kuleczki słodkiego ciasta smażone na głębokim oleju. Cechą charakterystyczną struffoli jest ich miękki, delikatny środek, skarmelizowana skórka, wyśmienity smak oraz niesamowity aromat cytrusów wymieszany z miodem, likierem i owocami kandyzowanymi. Struffoli przygotowuje się zazwyczaj w czasie świąt Bożego Narodzenia, Sylwestra i Karnawału.


Pignolata (sycylijski: Pignulata) to sycylijskie ciasto, które powstało w Mesynie i jest również powszechne w Kalabrii. Jest to miękkie ciasto pokryte czekoladą i syropem o smaku cytrynowym lub polewą. To ciasto jest w połowie pokryte lub lukrowane w jednym smaku, a druga połowa w drugim smaku, który twardnieje, gdy pignolata jest gotowa do podania. Każde ciasto służy kilku osobom i podczas serwowania należy je pokroić na małe kawałki. Na Sycylii ten deser przygotowywano na Carnevale, ostatnie święto przed rozpoczęciem Slow w Środę Popielcową.

pignolata

.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...