Dzień Słodkiego Ciasta (Włochy)
Główną różnicą jest właśnie polewa, która w Struffoli jest na bazie miodu, podczas gdy w Pignolacie jest zrobiona z polewy, częściowo czekoladowej, a częściowo cytrynowej. Efekt końcowy to prawdziwa rozkosz dla oczu i podniebienia.
Struffoli znana
również jako Honey Balls to neapolitańskie danie wykonane ze smażonych w
głębokim tłuszczu kulek słodkiego ciasta. W przypadku struffoli ciasto
formuje się w kulki. To typowy deser neapolitański, który jest bardzo
popularny w różnych regionach Włoch. Są to małe kuleczki słodkiego
ciasta smażone na głębokim oleju. Cechą charakterystyczną struffoli jest
ich miękki, delikatny środek, skarmelizowana skórka, wyśmienity smak
oraz niesamowity aromat cytrusów wymieszany z miodem, likierem i owocami
kandyzowanymi. Struffoli przygotowuje się zazwyczaj w czasie świąt
Bożego Narodzenia, Sylwestra i Karnawału.
Pignolata (sycylijski: Pignulata) to
sycylijskie ciasto, które powstało w Mesynie i jest również powszechne w
Kalabrii. Jest to miękkie ciasto pokryte czekoladą i syropem o smaku
cytrynowym lub polewą. To
ciasto jest w połowie pokryte lub lukrowane w jednym smaku, a druga
połowa w drugim smaku, który twardnieje, gdy pignolata jest gotowa do
podania. Każde ciasto służy kilku osobom i podczas serwowania należy je pokroić na małe kawałki. Na Sycylii ten deser przygotowywano na Carnevale, ostatnie święto przed rozpoczęciem Slow w Środę Popielcową.

.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz