sobota, 20 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Panforte di Siena (Italia)

 Dzień Toskańskiego Ciasta/Placka (Włochy)

Panforte, czyli piernik sieneński, to ciasto pochodzące ze środkowych Włoch, z Toskanii, zwłaszcza popularne w Siennie. Specyficzny smak i konsystencję zapewniają ciastu duża ilość miodu, bakalii, orzechów, kakaa, kandyzowanych owoców i korzennych przypraw.

panforte

Pierwszy przekaz o korzennym, pełnym słodyczy cieście pochodzi z 1205 roku. Ciasto było przeznaczone wyłącznie dla bogatych, szlachty i duchowieństwa ze względu na to, że zawierało skórkę pomarańczową, cytron, migdały i bardzo drogie przyprawy jak na tamte czasy. Przepis pochodzący ze Średniowiecza, udoskonalił właściciel cukierni Panforti Parenti (Siena) na cześć przybywającej w mieście królowej Małgorzaty Sabaudzkiej w 1879 roku. Z tej okazji cukiernik przygotował ciasto z cukrem waniliowym zamiast czarnego pieprzu o dodał dużo marcepanu, rozjaśniając ciasto. Ciasto zostało nazwane „Panforte Margherita” i w tej „białej” formie jest nadal znane i sprzedawane. W 2013 roku Firma Panforte di Siena uzyskała certyfikat IGP. Wariant „czarny” różni się obecnością kandyzowanego melona, zastosowaniem cukru zamiast miodu oraz dodatkiem czarnego pieprzu. Ciasto spożywane jest szczególnie chętnie w okresie Bożonarodzeniowym.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...