Dzień Toskańskiego Ciasta/Placka (Włochy)
Panforte, czyli piernik
sieneński, to ciasto pochodzące ze środkowych Włoch, z Toskanii,
zwłaszcza popularne w Siennie. Specyficzny smak i konsystencję
zapewniają ciastu duża ilość miodu, bakalii, orzechów, kakaa,
kandyzowanych owoców i korzennych przypraw.

Pierwszy przekaz o korzennym, pełnym
słodyczy cieście pochodzi z 1205 roku. Ciasto było przeznaczone
wyłącznie dla bogatych, szlachty i duchowieństwa ze względu na to, że
zawierało skórkę pomarańczową, cytron, migdały i bardzo drogie przyprawy
jak na tamte czasy. Przepis pochodzący ze Średniowiecza, udoskonalił
właściciel cukierni Panforti Parenti (Siena) na cześć
przybywającej w mieście królowej Małgorzaty Sabaudzkiej w 1879 roku. Z
tej okazji cukiernik przygotował ciasto z cukrem waniliowym zamiast
czarnego pieprzu o dodał dużo marcepanu, rozjaśniając ciasto. Ciasto
zostało nazwane „Panforte Margherita” i w tej „białej” formie jest nadal
znane i sprzedawane. W 2013 roku Firma Panforte di Siena uzyskała
certyfikat IGP. Wariant „czarny” różni się obecnością kandyzowanego
melona, zastosowaniem cukru zamiast miodu oraz dodatkiem czarnego
pieprzu. Ciasto spożywane jest szczególnie chętnie w okresie
Bożonarodzeniowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz