sobota, 6 grudnia 2025

Microwave Oven Day (USA)

 

Dzień Kuchenki Mikrofalowej

6 grudnia to Dzień Kuchenki Mikrofalowej. Jest to dzień, w którym świętujemy i czcimy wynalazek, który ułatwił życie studentom, singlom i przepracowanym rodzicom, ułatwiając im gotowanie i podgrzewanie jedzenia. Kuchenki mikrofalowe po raz pierwszy trafiły do ​​sprzedaży w Stanach Zjednoczonych w 1946 roku pod nazwą Radarange. Szybko stały się pożądanym urządzeniem kuchennym i dały początek całej branży spożywczej. Obecnie w sklepach spożywczych na całym świecie można znaleźć gotowe do użycia posiłki w kuchence mikrofalowej i książki kucharskie na temat gotowania w kuchence mikrofalowej.
 
To niewielkie urządzenie pozwala przygotować potrawy w ekspresowym tempie. Dzięki wielofunkcyjności, mikrofale są w stanie nie tylko podgrzewać dania, ale również rozmrażać, grillować, przypiekać, gotować na parze. Działanie urządzenia sprowadza się do podgrzewania wody i tłuszczu znajdujących się w produktach.

Cooking_with_radio_waves_-_Short_Wave_Craft_Nov_1933_cover 

Krótki czas gotowania oznaczał również, że kobiety miały więcej czasu i mogły go wykorzystać na inne czynności. Ponadto kuchenki mikrofalowe umożliwiły również osobom, które tradycyjnie nie gotowały, na przygotowanie szybkich posiłków dla siebie i swoich rodzin.

____________________

zdjęcie Wikipedia

Domena publiczna. Nieznany autor – Gotowanie z falami radiowymi – Short Wave Craft, listopad 1933 – Pokaz gotowania z falami radiowymi na Chicago World’s Fair w 1933 r., „Century of Progress”, Chicago, Illinois, USA, ilustracja na okładce magazynu Hugo Gernsbacka Radio Magazine. Był to prekursor nowoczesnych kuchenek mikrofalowych, które zostały opracowane w latach 50. XX wieku. Na wystawie futurystycznej technologii fal krótkich Westinghouse Corp. „Powercasting” kanapki były gotowane poprzez umieszczenie ich między metalowymi płytami potężnego nadajnika fal krótkich o mocy 10 kW i częstotliwości 60 MHz, jak pokazano. Artykuł w magazynie mówi, że steki, ziemniaki i warzywa były również gotowane w ciągu kilku minut. Wystawa zademonstrowała również bezprzewodową transmisję mocy; silnik o mocy ćwierć konia mechanicznego był napędzany falami radiowymi z odległości 30 stóp, a widzowie mogli wystawić swoje ciała na działanie fal radiowych i poczuć wytwarzane ciepło. Technologia fal krótkich została opracowana w laboratoriach badawczych Westinghouse przez I. F. Mouromtseffa, a pokazy przeprowadzili G. R. Severance i gwiazda filmowa Fifi D’Orsay (na zdjęciu).

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...