środa, 24 grudnia 2025

Giornata Nazionale della Vigilia a Tavola (Italia)

 Dzień Wigilii przy Stole (Włochy)

Wigilia to cały dzień poprzedzający Boże Narodzenie, święto upamiętniające narodziny Jezusa, i często jest okazją do rodzinnego posiłku, któremu czasami towarzyszą uroczystości takie jak Msza św. o północy. Boże Narodzenie obchodzone jest na całym świecie, a jego wigilia jest powszechnie obchodzona jako pełne lub częściowe święto państwowe w oczekiwaniu na Boże Narodzenie. Obydwa dni uważane są za jedne z najważniejszych kulturowo świąt w chrześcijaństwie i społeczeństwie zachodnim.

1024px-Julaftonen_av_Carl_Larsson_1904

Zwykle przypada ono na 24 grudnia, jednak w Kościołach, które nadal przyjmują kalendarz juliański, ze względu na jego przesunięcie fazowe w stosunku do kalendarza gregoriańskiego, Wigilię obchodzono 13 dni później, 6 stycznia następnego roku według kalendarza gregoriańskiego.
 
Z Wigilią Bożego Narodzenia na całym świecie wiąże się również wiele innych tradycji kulturowych i doświadczeń, w tym spotkania z rodziną i przyjaciółmi, kolędowanie, zapalanie i cieszenie się lampkami bożonarodzeniowymi, choinkami i innymi dekoracjami. Często mówi się, że legendarne postacie niosące prezenty bożonarodzeniowe, w tym Święty Mikołaj, Dziadek Mróz, Christkind i Święty Mikołaj, również wyruszają w swoją coroczną podróż, aby w Wigilię Bożego Narodzenia dostarczać prezenty dzieciom na całym świecie.
 
We Włoszech posiłek wigilijny nazywany jest zwykle „cenone” (dosł. „duży obiad”). Tradycja kulinarna jest spolaryzowana między północnymi i południowymi Włochami. 
 
Pierwsze danie to zazwyczaj rodzaj zupy na bazie nadziewanego makaronu podawanej w bulionie. Drugie danie bardzo różni się w zależności od regionu. Tradycyjnym daniem w północnych Włoszech jest kapłon pieczony lub gotowany i doprawiany sosami. Jagnięcina jest bardziej powszechna w środkowych Włoszech. Tradycyjną potrawą w Neapolu i południowych Włoszech jest węgorz lub capitone.
 
Desery świąteczne są bardzo różnorodne i każdy region ma swoje własne. Generalnie w północnych Włoszech jada się panettone (z Mediolanu), następnie panforte (w Toskanii), nugat i suszone owoce. W południowych Włoszech podaje się wiele rodzajów marcepanu, ciastek, zeppole, cannoli, owoców kandyzowanych, owoców kandyzowanych i świeżych owoców.

____________________

zdjęcie Wikipedia
Domena publiczna. Wigilia (1904-05), akwarela szwedzkiego malarza Carla Larssona (1853-1919) – Carl Larsson. „Dom po słonecznej stronie”, Sztokholm: Bonniers 1955.

>

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...