Dzień Wigilii przy Stole (Włochy)
Wigilia to cały dzień poprzedzający Boże
Narodzenie, święto upamiętniające narodziny Jezusa, i często jest okazją
do rodzinnego posiłku, któremu czasami towarzyszą uroczystości takie
jak Msza św. o północy. Boże Narodzenie obchodzone jest na całym
świecie, a jego wigilia jest powszechnie obchodzona jako pełne lub
częściowe święto państwowe w oczekiwaniu na Boże Narodzenie. Obydwa dni
uważane są za jedne z najważniejszych kulturowo świąt w chrześcijaństwie
i społeczeństwie zachodnim.

Zwykle przypada ono na 24 grudnia, jednak
w Kościołach, które nadal przyjmują kalendarz juliański, ze względu na
jego przesunięcie fazowe w stosunku do kalendarza gregoriańskiego,
Wigilię obchodzono 13 dni później, 6 stycznia następnego roku według
kalendarza gregoriańskiego.
Z Wigilią Bożego Narodzenia na całym
świecie wiąże się również wiele innych tradycji kulturowych i
doświadczeń, w tym spotkania z rodziną i przyjaciółmi, kolędowanie,
zapalanie i cieszenie się lampkami bożonarodzeniowymi, choinkami i
innymi dekoracjami. Często mówi się, że legendarne postacie niosące
prezenty bożonarodzeniowe, w tym Święty Mikołaj, Dziadek Mróz,
Christkind i Święty Mikołaj, również wyruszają w swoją coroczną podróż,
aby w Wigilię Bożego Narodzenia dostarczać prezenty dzieciom na całym
świecie.
We Włoszech posiłek wigilijny nazywany
jest zwykle „cenone” (dosł. „duży obiad”). Tradycja kulinarna jest
spolaryzowana między północnymi i południowymi Włochami.
Pierwsze danie to zazwyczaj rodzaj zupy
na bazie nadziewanego makaronu podawanej w bulionie. Drugie danie bardzo
różni się w zależności od regionu. Tradycyjnym daniem w północnych
Włoszech jest kapłon pieczony lub gotowany i doprawiany sosami.
Jagnięcina jest bardziej powszechna w środkowych Włoszech. Tradycyjną
potrawą w Neapolu i południowych Włoszech jest węgorz lub capitone.
Desery świąteczne są bardzo różnorodne i
każdy region ma swoje własne. Generalnie w północnych Włoszech jada się
panettone (z Mediolanu), następnie panforte (w Toskanii), nugat i
suszone owoce. W południowych Włoszech podaje się wiele rodzajów
marcepanu, ciastek, zeppole, cannoli, owoców kandyzowanych, owoców
kandyzowanych i świeżych owoców.
____________________
zdjęcie Wikipedia
Domena publiczna. Wigilia (1904-05), akwarela szwedzkiego malarza Carla Larssona (1853-1919) – Carl Larsson. „Dom po słonecznej stronie”, Sztokholm: Bonniers 1955.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz