Dzień Cykorii
Grudzień należy do cykorii. Zastępuje ona
zieloną sałatę, której często nam brakuje w porze zimowej. Zawiera
goryczkę, za którą odpowiedzialny jest rdzeń. Po jego usunięciu możemy
cieszyć się smaczną, zdrową sałatą.

Cykorię można jeść na surowo lub
zapiekaną z dodatkiem szynki albo żółtego sera, można ją smażyć lub
dusić. Można ją również gotować na parze, gotować w osolonej wodzie.
Cykoria doskonale smakuje w połączeniu z owocami świeżymi i suszonymi.
Korzeń cykorii jest również przetwarzany
na kawę, substytut kawy. Napój ten był szeroko rozpowszechniony w
Niemczech w XVIII i XIX wieku. Czasami na terenie ówczesnego Cesarstwa
Niemieckiego istniało ponad 100 fabryk cykorii. We Francji cykorię
czasami dodaje się do napojów kawowych jako aromat.

Według belgijskich danych cykoria jest
zwykle gotowana na parze we Francji, Holandii i Belgii, ale najczęściej
spożywana jest na surowo w Stanach Zjednoczonych i Niemczech.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz