wtorek, 23 grudnia 2025

Dzień Podpłomyków (Polska)

 Dzień Podpłomyków

Podpłomyk to najstarsza forma chleba, rodzaj pierwotnego chleba w formie małego placka przygotowywanego z mąki i wody bez użycia drożdży i pieczonego na żarze.

podpłomyk

Podpłomyk, znany w staropolszczyźnie jako wychopień lub wychopieniek, jest najstarszą znaną słowiańską formą chleba, w formie małego płaskiego chleba pieczonego na otwartym ogniu. Zachował się do dziś jako część kuchni polskiej.
 
Podpłomyki przygotowuje się z mąki, wody i soli, a tradycyjnie smaruje masłem lub słoniną po ugotowaniu. Wcześniejsze formy podpłomyków były czasami robione z resztek zakwasu z wypieku chleba.Podpłomyki były powszechnym pożywieniem wśród wczesnych Słowian, którzy piekli je na kamieniach podgrzewanych ogniem.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...