Dzień Podpłomyków
Podpłomyk to najstarsza
forma chleba, rodzaj pierwotnego chleba w formie małego placka
przygotowywanego z mąki i wody bez użycia drożdży i pieczonego na żarze.

Podpłomyk, znany w staropolszczyźnie jako wychopień lub wychopieniek,
jest najstarszą znaną słowiańską formą chleba, w formie małego płaskiego
chleba pieczonego na otwartym ogniu. Zachował się do dziś jako część
kuchni polskiej.
Podpłomyki przygotowuje się z mąki, wody i
soli, a tradycyjnie smaruje masłem lub słoniną po ugotowaniu.
Wcześniejsze formy podpłomyków były czasami robione z resztek zakwasu z
wypieku chleba.Podpłomyki były powszechnym pożywieniem wśród wczesnych
Słowian, którzy piekli je na kamieniach podgrzewanych ogniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz