Dzień Gruszki (Polska)
Gruszka (Pirus) – owoc mający wydłużony
kształt i słodki, soczysty miąższ, który znajduje się wewnątrz zielonej,
żółtej, czerwonej lub brązowej skórki. Grusza, to niewielkie drzewo z
rodziny różowatych, występujące w strefie umiarkowanej Europy i Azji.
Rośnie zarówno w miejscach słonecznych, jak i na stanowiskach
zacienionych.

Gatunki grusz łatwo się krzyżują, tworząc
nowe owoce. Gruszki najczęściej spożywamy na surowo, ale sporządza się z
nich lub są dodatkiem do wielu potraw. W Polsce najpopularniejsze
wykorzystanie tego owocu to gruszka marynowana na słodko, kompot z
suszonych owoców oraz nalewka na polnych, dzikich gruszkach ulęgałkach,
nazywanych potocznie pierdziołkami.
Gruszka posiada lecznicze właściwości. Działa przeciwgorączkowo, pobudza przemianę materii i zmusza jelita do pracy. Gruszki zawierają pierwiastek o nazwie bor, który pobudza szare komórki do pracy oraz poprawia naszą koncentrację.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz