Dzień Kapusty Głowiastej
Kapusta jest rośliną liściastą o zielonych, czerwonych, fioletowych lub białych, jasnozielonych liściach. Pochodzi od dzikiej kapusty i należy do „roślin kapustnych”, co oznacza, że jest blisko spokrewniona z brokułami i kalafiorem, brukselką i kapustą włoską.
Najpowszechniejsza jest zielona kapusta o
gładkich liściach i twardych główkach. W warunkach długich, słonecznych
dni, takich jak te występujące na wysokich północnych szerokościach
geograficznych latem, kapusty mogą urosnąć dość duże.

Kapustę przygotowuje się i spożywa na
wiele sposobów. Najprostsze opcje obejmują jedzenie warzywa na surowo
lub gotowanie na parze, chociaż wiele kuchni kisi, smaży lub dusi
kapustę. Kiszenie jest powszechnym sposobem konserwowania kapusty,
tworząc dania takie jak kiszona kapusta i kimchi, chociaż kimchi jest
częściej robione z kapusty pekińskiej. Kapusta włoska jest zwykle
używana w sałatkach, podczas gdy odmiany o gładkich liściach są
wykorzystywane zarówno do sprzedaży rynkowej, jak i przetwórstwa.
W Polsce kapusta jest jedną z głównych
upraw spożywczych i zajmuje ważne miejsce w kuchni polskiej. Często
spożywa się ją, gotowaną lub kiszoną, jako dodatek lub składnik takich
potraw jak bigos, gołąbki i pierogi. Kapusta jest również używana do
przygotowania surówek lub sałatek.

>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz