niedziela, 21 grudnia 2025

Dzień Kapusty Głowiastej (Polska)

 Dzień Kapusty Głowiastej

Kapusta jest rośliną liściastą o zielonych, czerwonych, fioletowych lub białych, jasnozielonych liściach. Pochodzi od dzikiej kapusty i należy do „roślin kapustnych”, co oznacza, że ​​jest blisko spokrewniona z brokułami i kalafiorem, brukselką i kapustą włoską.

Najpowszechniejsza jest zielona kapusta o gładkich liściach i twardych główkach. W warunkach długich, słonecznych dni, takich jak te występujące na wysokich północnych szerokościach geograficznych latem, kapusty mogą urosnąć dość duże.

kapusta

Kapustę przygotowuje się i spożywa na wiele sposobów. Najprostsze opcje obejmują jedzenie warzywa na surowo lub gotowanie na parze, chociaż wiele kuchni kisi, smaży lub dusi kapustę. Kiszenie jest powszechnym sposobem konserwowania kapusty, tworząc dania takie jak kiszona kapusta i kimchi, chociaż kimchi jest częściej robione z kapusty pekińskiej. Kapusta włoska jest zwykle używana w sałatkach, podczas gdy odmiany o gładkich liściach są wykorzystywane zarówno do sprzedaży rynkowej, jak i przetwórstwa.
 
W Polsce kapusta jest jedną z głównych upraw spożywczych i zajmuje ważne miejsce w kuchni polskiej. Często spożywa się ją, gotowaną lub kiszoną, jako dodatek lub składnik takich potraw jak bigos, gołąbki i pierogi. Kapusta jest również używana do przygotowania surówek lub sałatek.

kapusta

>

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...