sobota, 6 grudnia 2025

Dzień Smaków i Smaczków Finlandii (Polska)

 

Dzień Smaków i Smaczków Finlandii (KK)

Z okazji najważniejszego święta państwowego w Finlandii – Święta Niepodległości, nazywane też Dniem Flagi, które obchodzone jest 6 grudnia, Kalendarz Kulinarny zaprasza na Dzień Smaków i Smaczków Finlandii.

1.0

 
Karelskie paszteciki, karelskie placki lub karelskie pierogi (karelskie: kalittoja, l. poj. kalitta, fińskie: karjalanpiirakat).  To tradycyjne fińskie paszteciki lub pierogi pochodzące z regionu Karelii. Spożywa się je w całej Finlandii, a także w sąsiednich regionach, takich jak Estonia i rosyjska Karelia. Jest to fińskie danie mączne, rodzaj płaskiego, otwartego pierożka, składającego się z dwóch warstw: dolnej warstwy z ciasta żytniego lub pszennego oraz górnej warstwy z puree ziemniaczanego lub gotowanego ryżu. Podaje się je na gorąco, często z munavoi – pastą z jajek i masła. Produkt z oznaczeniem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności (TSG).

Poronkäristys

Renifer sautée z purée ziemniaczanym, dżemem brusznicowym i kiszonymi ogórkami. Smażony renifer jest najbardziej znanym tradycyjnym daniem z Sápmi w Finlandii, Szwecji, Norwegii, Rosji i Sacha. Zazwyczaj używa się steku lub grzbietu renifera. Mięso pokrojone w cienkie plasterki, smażone na tłuszczu (tradycyjnie na tłuszczu renifera, ale obecnie bardziej powszechne jest masło i olej) i doprawione solą i czarnym pieprzem. Na koniec dodaje się trochę wody, śmietany lub piwa i gotuje do miękkości. Danie podaje się z puree ziemniaczanym i konfiturą z borówki brusznicy. W Finlandii mięso jest często podawane z kiszonym ogórkiem.

>

____________________

zdjęcia Wikipedia
  1. Domena publiczna. Paszteciki Karelskie – tradycyjne fińskie kluski nadziewane ryżem z cienkiego ciasta żytniego. Przed podaniem gorące ciasto smaruje się masłem, często mieszanym z posiekanym jajkiem na twardo (jajkiem maślanym smażonym) – zdjęcie wykonane przez Jarno Elonena – placek karelski, przekąska.
  2. Domena publiczna. Renifer pieczony z puree ziemniaczanym, konfiturą z borówek i ogórkami kiszonymi – Htm – Moja własna – Smażony renifer z puree ziemniaczanym, borówką i korniszonami. Zdjęcie zrobione telefonem Nokia 6230i w restauracji (Hotel Jeris, Muonio, Finlandia).

 

 

Dzień Niepodległości Finlandii – Suomen itsenäisyyspäivä

Najważniejsze święto państwowe w Finlandii – Święto Niepodległości, nazywane też Dniem Flagi obchodzone jest 6 grudnia. W tym dniu Finowie upamiętniają deklarację niepodległości i uniezależnienie się od Imperium Rosyjskiego, co miało miejsce 6 grudnia 1917 roku.

Flag_of_Finland.svg

Obecnie jest to spokojne święto, z koncertami, ceremoniami, biało-niebieskimi dekoracjami oraz świeczkami. Tradycją jest również zapalanie dwóch świeczek w każdym oknie w domu.

>

____________________

zdjęcia Wikipedia. Domena publiczna.
  1. Flaga Finlandii – SVG Wektoryzacja: Sebastian Koppehele.
  2. Dzień Niepodległości Finlandii. Dzień Proklamacji Flagi Tłum oglądający podnoszenie nowej niebieskiej flagi Finlandii na dachu Senatu 29 maja 1918 r. Ivan Timiriasev.




Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...