Dzień Smaków i Smaczków Finlandii (KK)


Renifer sautée z purée ziemniaczanym, dżemem brusznicowym i kiszonymi ogórkami. Smażony renifer jest najbardziej znanym tradycyjnym daniem z Sápmi w Finlandii, Szwecji, Norwegii, Rosji i Sacha. Zazwyczaj używa się steku lub grzbietu renifera. Mięso pokrojone w cienkie plasterki, smażone na tłuszczu (tradycyjnie na tłuszczu renifera, ale obecnie bardziej powszechne jest masło i olej) i doprawione solą i czarnym pieprzem. Na koniec dodaje się trochę wody, śmietany lub piwa i gotuje do miękkości. Danie podaje się z puree ziemniaczanym i konfiturą z borówki brusznicy. W Finlandii mięso jest często podawane z kiszonym ogórkiem.
>
____________________
zdjęcia Wikipedia
-
Domena publiczna. Paszteciki Karelskie – tradycyjne fińskie kluski nadziewane ryżem z cienkiego ciasta żytniego. Przed podaniem gorące ciasto smaruje się masłem, często mieszanym z posiekanym jajkiem na twardo (jajkiem maślanym smażonym) – zdjęcie wykonane przez Jarno Elonena – placek karelski, przekąska.
-
Domena publiczna. Renifer pieczony z puree ziemniaczanym, konfiturą z borówek i ogórkami kiszonymi – Htm – Moja własna – Smażony renifer z puree ziemniaczanym, borówką i korniszonami. Zdjęcie zrobione telefonem Nokia 6230i w restauracji (Hotel Jeris, Muonio, Finlandia).
Dzień Niepodległości Finlandii – Suomen itsenäisyyspäivä

>
____________________
zdjęcia Wikipedia. Domena publiczna.
-
Flaga Finlandii – SVG Wektoryzacja: Sebastian Koppehele.
-
Dzień Niepodległości Finlandii. Dzień Proklamacji Flagi Tłum oglądający podnoszenie nowej niebieskiej flagi Finlandii na dachu Senatu 29 maja 1918 r. Ivan Timiriasev.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz