Dzień Zabajone (Włochy)
Zabaglione (zabaione, zabajone) to tradycyjny włoski deser przygotowywany z żółtek jaj, cukru i słodkiego wina (zwykle Moscato d’Asti lub wino Marsala).
Żółtka ubija się jednocześnie ostrożnie ogrzewając, aż do lekkiego
zgęstnienia. W zależności od proporcji składników ma konsystencję
gęstszą lub rzadszą. W wersji rzadkiej jest stosowany jako sos do
polewania owoców lub kawałków ciasta. Deser może być podawany zarówno na
ciepło, jak i na zimno; bez dodatków lub udekorowany np. owocami czy
ciasteczkami.
Niektóre wersje przepisu zawierają alkohole, takie jak koniak. Wersja deserowa to lekki krem, ubity tak, aby zawierał dużą ilość powietrza. Od
lat 60. XX wieku w restauracjach na obszarach Stanów Zjednoczonych o
dużej populacji włoskiej zabaione jest zwykle podawane z truskawkami,
jagodami, brzoskwiniami itp.
Dzień Zabajone obchodzone jest we Włoszech 17 maja oraz 27 grudnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz