Dzień Kakaa
12 grudnia należy do kakaa, napoju które
otrzymujemy z kruszonego ziarna kakaowca, które nie zostało poddane
żadnej obróbce chemicznej lub termicznej. Kakao jest bogate w składniki
odżywcze, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Kakao podnosi
hormon szczęścia. Dzisiejszy dzień rozpoczynamy od filiżanki gorącego
kakaa.
Uzupełniając wiadomości o ziarnie
kakaowym warto poznać jego pochodzenie. To nasiona z owoców kakaowca
właściwego. Produkty uzyskane z nasion kakaowca służą do wyrobu
czekolady, napojów, ciast i lodów. Z masy kakaowej uzyskuje się masło
kakaowe. Proszek kakaowy jest dodatkowo drobno mielony dając w efekcie
kakao, stosowane do wyrobu napojów i jako dodatek do ciast. Czekolada do
picia powstaje z rozdrobnionych okruchów kakaowych z dodatkiem cukru.
Czekoladę uzyskuje się z masy kakaowej z dodatkiem masła kakaowego,
cukru i mleka w proszku.

>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz