czwartek, 11 grudnia 2025

Giornata Nazionale dei Ricciarelli di Siena (Italia)

 Dzień Ciasta Migdałowego (Włochy)


 

Ricciarelli di Siena, czyli po prostu ricciarelli, to włoskie ciasto przypisywane – przez europejską etykietę jakości – miękkim ciastkom z migdałów, cukru i  jaj, wytwarzanym w prowincji Siena. Od 2010 roku nazwa Ricciarelli di Siena jest chroniona Indication geografica protetta (IGP).
W przeszłości to ciasteczko było przygotowywane wyłącznie na święta Bożego Narodzenia. Z biegiem lat, w związku z dużym popytem ze strony gości i turystów z całego świata, jego spożycie rozszerzyło się na pozostałe miesiące roku. Jego wyrób prowadzono wówczas w klasztorach i sklepach zielarskich. W historycznym centrum Sieny starożytne sklepy spożywcze do dziś świadczą o tej tradycji, ozdobione freskami na sufitach i złotymi napisami, celebrując ricciarelli, panforti i inne typowo lokalne wypieki przygotowywane w tych sklepach.
 
Historia mówi również, że Sieneńczyk Ricciardetto (stąd nazwa ricciarello) della Gherardesca wrócił z wypraw krzyżowych do Ziemi Świętej z ciastami w kształcie sułtańskich pantofelków. Pierwsza konkretna wzmianka o określeniu ricciarello pojawia się w długiej liście toskańskich wypieków z 1814 r. w Ditirambo di S.B. in onore del Caffè e dello Zucchero w Livorno.
 
Obecnie ciasteczka te są robione na bazie migdałów z cukrem, miodem i białkiem jaja. W przypadku przygotowania tradycyjną metodą migdały są mielone w młynie, a gotowa mieszanka jest formowana w liczne owalne lub romboidalne ciasteczka, które odstawia się na dwa dni przed pieczeniem. Po upieczeniu wyjmuje się je z piekarnika i pozostawia do ostygnięcia na 15 minut, aby zapobiec pękaniu ciasteczek, przed przeniesieniem ich na kratkę. Szorstka i popękana powierzchnia jest zazwyczaj lekko posypywana cukrem pudrem, a także może być pokryta gorzką czekoladą.
 
Ricciarelli są zazwyczaj spożywane w Boże Narodzenie, podawane z winem deserowym, takim jak Vin Santo lub Moscadello di Montalcino.
 
Zapakowane ciasteczka sprzedawane w sprzedaży detalicznej są tradycyjnie owinięte w niebieską chusteczkę papierową przedstawiającą dwa uskrzydlone konie z Muzeum Archeologicznego Etrusków w Volterra.


 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...