Dzień Ciasta Migdałowego (Włochy)
Ricciarelli di Siena,
czyli po prostu ricciarelli, to włoskie ciasto przypisywane – przez
europejską etykietę jakości – miękkim ciastkom z migdałów, cukru i jaj,
wytwarzanym w prowincji Siena. Od 2010 roku nazwa Ricciarelli di Siena
jest chroniona Indication geografica protetta (IGP).
W przeszłości to ciasteczko było przygotowywane wyłącznie na święta Bożego Narodzenia. Z biegiem lat, w związku z dużym popytem ze strony gości i turystów z całego świata, jego spożycie rozszerzyło się na pozostałe miesiące roku. Jego wyrób prowadzono wówczas w klasztorach i sklepach zielarskich. W historycznym centrum Sieny starożytne sklepy spożywcze do dziś świadczą o tej tradycji, ozdobione freskami na sufitach i złotymi napisami, celebrując ricciarelli, panforti i inne typowo lokalne wypieki przygotowywane w tych sklepach.
W przeszłości to ciasteczko było przygotowywane wyłącznie na święta Bożego Narodzenia. Z biegiem lat, w związku z dużym popytem ze strony gości i turystów z całego świata, jego spożycie rozszerzyło się na pozostałe miesiące roku. Jego wyrób prowadzono wówczas w klasztorach i sklepach zielarskich. W historycznym centrum Sieny starożytne sklepy spożywcze do dziś świadczą o tej tradycji, ozdobione freskami na sufitach i złotymi napisami, celebrując ricciarelli, panforti i inne typowo lokalne wypieki przygotowywane w tych sklepach.
Historia mówi również, że Sieneńczyk
Ricciardetto (stąd nazwa ricciarello) della Gherardesca wrócił z wypraw
krzyżowych do Ziemi Świętej z ciastami w kształcie sułtańskich
pantofelków. Pierwsza konkretna wzmianka o określeniu ricciarello
pojawia się w długiej liście toskańskich wypieków z 1814 r. w Ditirambo
di S.B. in onore del Caffè e dello Zucchero w Livorno.
Obecnie ciasteczka te są robione na bazie
migdałów z cukrem, miodem i białkiem jaja. W przypadku przygotowania
tradycyjną metodą migdały są mielone w młynie, a gotowa mieszanka jest
formowana w liczne owalne lub romboidalne ciasteczka, które odstawia się
na dwa dni przed pieczeniem. Po upieczeniu wyjmuje się je z piekarnika i
pozostawia do ostygnięcia na 15 minut, aby zapobiec pękaniu ciasteczek,
przed przeniesieniem ich na kratkę. Szorstka i popękana powierzchnia
jest zazwyczaj lekko posypywana cukrem pudrem, a także może być pokryta
gorzką czekoladą.
Ricciarelli są zazwyczaj spożywane w Boże
Narodzenie, podawane z winem deserowym, takim jak Vin Santo lub
Moscadello di Montalcino.
Zapakowane ciasteczka sprzedawane w
sprzedaży detalicznej są tradycyjnie owinięte w niebieską chusteczkę
papierową przedstawiającą dwa uskrzydlone konie z Muzeum
Archeologicznego Etrusków w Volterra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz