Dzień Neapolitańskiej Sałatki Wigilijnej z Kalafiora (Włochy)
Insalata di Rinforzo to typowe danie neapolitańskie przygotowywane w okresie Bożego Narodzenia.
Przygotowuje się ją z gotowanego
kalafiora, zielonych i czarnych oliwek, kaparów, korniszonów, dymki,
giardiniery (giardiniera Italiana to włoska przystawka z marynowanych
warzyw w occie lub oleju), słodkiej lub ostrej papryki, marynowanych i
solonych anchois. Wersja włoska obejmuje również seler i marchew. Warzywa marynowane są w oleju, occie winnym, ziołach i przyprawach.

Podstawowym składnikiem jest kalafior. Ugotowane różyczki kalafiora należy przyprawić marynowanymi ogórkami pokrojonymi w plasterki, kaparami, papryką pokrojoną w paski, anchois pozbawione ości, pokrojonymi na połówki zielonymi i czarnymi oliwkami. Wszystko należy wymieszać z oliwą z oliwek i octem.
Insalata di Rinforzo (sałatka wzmacniająca) jest podawana podczas kolacji wigilijnej, chudej kolacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz