piątek, 26 grudnia 2025

Giornata Nazionale dell’ Insalata di Rinforzo (Italia)

 Dzień Neapolitańskiej Sałatki Wigilijnej z Kalafiora (Włochy)

Insalata di Rinforzo to typowe danie neapolitańskie przygotowywane w okresie Bożego Narodzenia.
 
Przygotowuje się ją z gotowanego kalafiora, zielonych i czarnych oliwek, kaparów, korniszonów, dymki, giardiniery (giardiniera Italiana to włoska przystawka z marynowanych warzyw w occie lub oleju), słodkiej lub ostrej papryki, marynowanych i solonych anchois. Wersja włoska obejmuje również seler i marchew. Warzywa marynowane są w oleju, occie winnym, ziołach i przyprawach.

salatka

Podstawowym składnikiem jest kalafior. Ugotowane różyczki kalafiora należy przyprawić marynowanymi ogórkami pokrojonymi w plasterki, kaparami, papryką pokrojoną w paski, anchois pozbawione ości, pokrojonymi na połówki zielonymi i czarnymi oliwkami. Wszystko należy wymieszać z oliwą z oliwek i  octem. 

Insalata di Rinforzo (sałatka wzmacniająca) jest podawana podczas kolacji wigilijnej, chudej kolacji.

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...