Dzień Tiramisu (Włochy)
Tiramisu (wł.tiramisù [tirami’su] – od tira mi sù ‚popraw mi humor’, dosł. ‚podnieś mnie’). Jest to deser złożony z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso, na którą nakłada się warstwę kremu z sera mascarpone, żółtek jaj kurzych i cukru, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady. W Polsce popularna jest odmiana z biszkoptami nasączonymi dodatkowo likierem amaretto, do której obok żółtek używa się także białek jaj.

Deser ten podaje się bardzo silnie
schłodzony, zwykle do kawy espresso. Tradycyjnie tiramisu spożywa się we
Włoszech na drugie śniadanie – zwłaszcza w upalne dni. Istnieje co
najmniej kilkadziesiąt różnych przepisów na tiramisu, które we Włoszech
występuje w wielu regionalnych odmianach.
Światowy Dzień Tiramisu przypada na 21 marca i został stworzony w 2017 roku przez pisarzy kulinarnych i dziennikarzy Clarę i Gigi Padovani, autorów książki „Tiramisù”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz