Dzień Świątecznych Ciasteczek (Włochy)
Ciastko Świąteczne to rodzaj deseru przygotowywanego w różnych krajach w okresie Świąt Bożego Narodzenia.

Pierwsze wzmianki o świątecznych
ciasteczkach sięgają średniowiecza, kiedy to do Europy po raz pierwszy
przybyły przyprawy i inne słodkie składniki, m.in. cynamon, imbir,
czarny pieprz, migdały i suszone owoce. W XVI wieku zwyczaj spożywania
ciasteczek podczas świąt Bożego Narodzenia rozprzestrzenił się na różne
obszary kontynentu europejskiego. Na początku XVII wieku Holendrzy
sprowadzili tradycję świątecznych ciasteczek do Ameryki Północnej. W tym
samym okresie w Ameryce rozpowszechnił się zwyczaj wieszania ciastek na
choince i zaczęto drukować pierwsze przepisy na przygotowywanie
świątecznych słodkości. Począwszy od lat trzydziestych XX wieku
narodziła się tradycja ofiarowywania Mikołajowi mleka i ciastek w nocy z
24 na 25 grudnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz