Dzień Ponczu Jajecznego
Egg Nog, Eggnog
znany również jako poncz mleczny lub poncz jajeczny to bogaty,
schłodzony, słodzony napój na bazie mleka, śmietanki, cukru, żółtka jaja
i ubitego białka jaja (co nadaje mu piankową konsystencję i nazwę).
Brandy, rum, whisky lub bourbon, jest często kluczowym składnikiem.
W całej Ameryce Północnej, Australii i
niektórych krajach europejskich Eggnog jest tradycyjnie spożywany w
okresie Bożego Narodzenia.
Eggnog jest często podawany schłodzony, w
niektórych przypadkach jest podgrzewany, szczególnie w chłodne dni.
Jeśli serwowany jest na gorąco, wtedy przyrządzony jest ze składników
wymieszanych bez mleka, z późniejszym dodaniem wrzącego mleka. Eggnog
można również dodawać do innych napojów, takich jak kawa (np. napój
espresso „eggnog latte”) i herbata, lub do deserów.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz