wtorek, 23 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Timballo di Maccheroni (Italia)

 Dzień Makaronu Timbale Zawiniętego w Ciasto Brisè  (Włochy)

Timballo di Maccheroni to bogate danie, zawinięte w chrupiącą skorupkę z kruchego ciasta posmarowaną jajkiem ubitym z odrobiną śmietanki. Timballo to włoskie danie składające się z makaronu, ryżu lub ziemniaków, z jednym lub kilkoma innymi składnikami (serem, mięsem, rybą, warzywami lub owocami). Timbale wziął swoją nazwę od formy o tej samej nazwie, w której został pierwotnie przygotowany.
 
Maccheroni w języku włoskim termin ten wskazuje na pewne kształty makaronu, które jednak różnią się w zależności od regionów Włoch, może zatem odnosić się do krótkiego lub długiego makaronu wykonanego z semoliny z pszenicy durum i jaj. Często oznacza długi makaron o okrągłym przekroju i często z dziurami.

Jako danie, timbale to „głębokie naczynie” wypełnione całkowicie skorupą. Skorupa może być z ciasta francuskiego, kromek chleba, ryżu, a nawet plasterków warzyw. W kuchni słowo timbale pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego „ kocioł ”, znane również jako timballo. Formy do timbale mogą być duże lub na tyle małe, że mieszczą pojedynczą porcję. Timbale zazwyczaj zwężają się ku dołowi. Timbale można również gotować na parze lub piec w kąpieli wodnej.
 
Idea prezentacji makaronu, zawijanego w otoczkę z ciasta kruchego, ciasta francuskiego czy ciasta kruchego, narodziła się około XIV wieku. Tradycja ta przetrwała w niemal niezmienionej formie do dnia dzisiejszego.
 
Maccharoni al ferretto, czyli „makaron z fiszbiną” – to tradycyjny włoski sposób formowania makaronu. Wytwarza się go przez owinięcie cienkiego arkusza ciasta z semoliny wokół łodyżki zioła lub drutu. To typowy południowo-włoski makaron, popularny w regionie Kalabrii.

maccheroni

>

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...