Dzień Makaronu Timbale Zawiniętego w Ciasto Brisè (Włochy)
Timballo di Maccheroni
to bogate danie, zawinięte w chrupiącą skorupkę z kruchego ciasta
posmarowaną jajkiem ubitym z odrobiną śmietanki. Timballo to włoskie
danie składające się z makaronu, ryżu lub ziemniaków, z jednym lub
kilkoma innymi składnikami (serem, mięsem, rybą, warzywami lub owocami).
Timbale wziął swoją nazwę od formy o tej samej nazwie, w której został
pierwotnie przygotowany.
Maccheroni w języku włoskim termin ten wskazuje na pewne kształty makaronu, które jednak różnią się w zależności od regionów Włoch, może zatem odnosić się do krótkiego lub długiego makaronu wykonanego z semoliny z pszenicy durum i jaj. Często oznacza długi makaron o okrągłym przekroju i często z dziurami.
Jako danie, timbale to „głębokie
naczynie” wypełnione całkowicie skorupą. Skorupa może być z ciasta
francuskiego, kromek chleba, ryżu, a nawet plasterków warzyw. W kuchni
słowo timbale pochodzi od francuskiego słowa oznaczającego „ kocioł ”,
znane również jako timballo. Formy do timbale mogą być duże lub na tyle
małe, że mieszczą pojedynczą porcję. Timbale zazwyczaj zwężają się ku
dołowi. Timbale można również gotować na parze lub piec w kąpieli
wodnej.
Idea prezentacji makaronu, zawijanego w
otoczkę z ciasta kruchego, ciasta francuskiego czy ciasta kruchego,
narodziła się około XIV wieku. Tradycja ta przetrwała w niemal
niezmienionej formie do dnia dzisiejszego.
Maccharoni al ferretto,
czyli „makaron z fiszbiną” – to tradycyjny włoski sposób formowania
makaronu. Wytwarza się go przez owinięcie cienkiego arkusza ciasta z
semoliny wokół łodyżki zioła lub drutu. To typowy południowo-włoski
makaron, popularny w regionie Kalabrii.

>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz