Dzień Ryby
W dniu dzisiejszym obchodzimy Dzień Ryby.
Za kilka dni, 24 grudnia, będziemy świętować Dzień Karpia. Ryby
odgrywają przeogromną rolę w naszym żywieniu. Ryby to jeden z
niezbędnych elementów zbilansowanej diety i główne źródło kwasów
omega-3. To także jod, fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo, czyli
pierwiastki niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu.
Szczególnie wartościowe dla diety człowieka wydają się tłuste ryby.
Zawierają one dużą ilość wielonienasyconych kwasów omega-3. Ich
właściwości przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe pomagają obniżyć ryzyko
chorób serca i układu krążenia (takich jak zawał, udar mózgu czy
miażdżyca).

Regularne spożywanie ryby pozwala na
dostarczenie organizmowi dobrej porcji dobrze przyswajalnego i
odżywczego białka. Ryby to źródło witamin, witaminy A i D.

>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz