Dzień Cukierka w Kształcie Laski
Cukrowa laska to cukierek w kształcie
laski, często kojarzony ze świętami Bożego Narodzenia, a także ze
świętem Mikołaja. Tradycyjnie jest biały z czerwonymi paskami i
aromatyzowany miętą pieprzową, ale laski występują również w wielu
innych smakach i kolorach.

Pierwsze
cukrowe laski były wytwarzane ręcznie. Pierwsze pewne świadectwo
produkcji i spożycia lasek cukierków pochodzi z 1837 roku, kiedy to
odwiedzając Wystawę Mechaniczną Massachusetts Charitable Association,
można było kupić pudełka dla dzieci zawierające te pyszne cukierki.
Pierwszy przepis na domowe cukierki pochodzi z 1844 roku.
W
Ameryce Północnej pierwsze przykłady użycia lasek cukierków do
świętowania Bożego Narodzenia udokumentowano około 1847 roku, kiedy
emigrant niemiecko-szwedzkiego pochodzenia imieniem August Imgard
zawiesił laskę cukierka na choince. Na kartkach bożonarodzeniowych w kolejnych dziesięcioleciach zaczęto przedstawiać choinki ozdobione cukierkowymi laskami.
Chicagowscy
cukiernicy Bunte Brothers złożyli jeden z pierwszych patentów na
maszyny do produkcji lasek cukrowych na początku lat 20. XX wieku.
W 1919 roku w Albany w stanie Georgia Robert McCormack zaczął
produkować laski cukrowe dla lokalnych dzieci, a w połowie wieku jego
firma stała się jednym z wiodących na świecie producentów lasek
cukrowych.
Podczas obchodów dnia św. Mikołaja
dzieciom wręcza się laski cukrowe, które mają symbolizować pastorał
chrześcijańskiego biskupa św. Mikołaja.
Kolory biało-czerwone w cukrowych
laskach, według tradycji, nie są przypadkowe. Kształt i kolor laski ma
swoje znaczenie. Laska w kształcie litery „J” oznacza Jezusa. Po
odwróceniu do góry nogami staje się ona laską pasterską. Kolor cukierka
też ma znaczenie. Biel oznacza czystość Jezusa, czerwień symbolizuje
krew, którą Jezus przelał, aby zbawić nas od naszych grzechów.
Obecnie cukrowe laski występują w wielu innych smakach i kolorach.

>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz