Dzień Babki z Werony (Włochy)
Pandoro to tradycyjne
włoskie słodkie ciasto drożdżowe zwane „złotym chlebem”. Ciasto
tradycyjnie ma ośmioramienny kształt, często jest oprószone cukrem
pudrem o zapachu wanilii, który ma przypominać ośnieżone szczyty Alp.
Pandoro, pochodzące z Werony, to najpopularniejsze ciasto w okresie
Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Nazwa ciasta Pan d’oro (dosł. „złoty
chleb”)pochodzi od włoskich słów pane, oznaczającego chleb i oro,
oznaczającego złoto.

Pandoro pojawiło się w zamierzchłych
czasach, jako produkt wypieku chleba. Przez całe średniowiecze biały
chleb spożywali wyłącznie bogaci, podczas gdy zwykli ludzie jedli czarny
chleb. Słodkie pieczywo było zarezerwowane dla szlachty. Chleb
wzbogacony jajkami, masłem i cukrem lub miodem jako słodzikiem był
podawany w ich pałacach i znany jako chleb królewski lub chleb złoty.
Pierwsza wzmianka o deserze pochodzi z XVIII wieku.

>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz