czwartek, 18 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Pandoro di Verona (Italia)

 Dzień Babki z Werony (Włochy)

Pandoro to tradycyjne włoskie słodkie ciasto drożdżowe zwane „złotym chlebem”. Ciasto tradycyjnie ma ośmioramienny kształt, często jest oprószone cukrem pudrem o zapachu wanilii, który ma przypominać ośnieżone szczyty Alp. Pandoro, pochodzące z Werony, to najpopularniejsze ciasto w okresie Bożego Narodzenia i Nowego Roku. Nazwa ciasta Pan d’oro (dosł. „złoty chleb”)pochodzi od włoskich słów pane, oznaczającego chleb i oro, oznaczającego złoto.

Pandoro_di_Verona

 
Pandoro pojawiło się w zamierzchłych czasach, jako produkt wypieku chleba. Przez całe średniowiecze biały chleb spożywali wyłącznie bogaci, podczas gdy zwykli ludzie jedli czarny chleb. Słodkie pieczywo było zarezerwowane dla szlachty. Chleb wzbogacony jajkami, masłem i cukrem lub miodem jako słodzikiem był podawany w ich pałacach i znany jako chleb królewski lub chleb złoty.  Pierwsza wzmianka o deserze pochodzi z XVIII wieku.

Pandoro

>

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...