niedziela, 21 grudnia 2025

Kiwi Fruit Day (Kalifornia – USA)

 Dzień Owoców Kiwi

Owoce jagodowe wielkości kurzego jaja, o skórce brązowej, porośnięte czerwonawymi włoskami. Miąższ zielony lub żółty, czasami z czerwonym zabarwieniem, w środku owocu białawy, z licznymi drobnymi, czarnymi pestkami.

kiwi

Kiwi pochodzi z doliny rzeki Jang-cy w Chinach. Od 1906 r. uprawiany w Nowej Zelandii. Nazwę Kiwi nadali temu owocowi Nowozelandczycy prawdopodobnie dlatego, że jego pokryta rzadkim puszkiem skórka przypomina im tego ptaszka.

kiwi1

Agrest chiński czyli kiwi zawiera dużo witaminy C (w 100 g ok. 70 mg). Owoce jedzone są najczęściej na surowo, ale można też przyrządzać soki i dżemy. Miąższ owocu zawiera rozkładający białka enzym aktinidynę. Bardzo trudno wykorzystać ten owoc do galaretek, bowiem rozrzedza żelatynę, ale i na to są sposoby. Świetnie nadają się do dekoracji potraw.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...