Dzień Owoców Kiwi
Owoce jagodowe wielkości kurzego jaja, o skórce brązowej, porośnięte czerwonawymi włoskami. Miąższ zielony lub żółty, czasami z czerwonym zabarwieniem, w środku owocu białawy, z licznymi drobnymi, czarnymi pestkami.

Kiwi pochodzi z doliny rzeki Jang-cy w
Chinach. Od 1906 r. uprawiany w Nowej Zelandii. Nazwę Kiwi nadali temu
owocowi Nowozelandczycy prawdopodobnie dlatego, że jego pokryta rzadkim
puszkiem skórka przypomina im tego ptaszka.

Agrest chiński czyli kiwi zawiera dużo
witaminy C (w 100 g ok. 70 mg). Owoce jedzone są najczęściej na surowo,
ale można też przyrządzać soki i dżemy. Miąższ owocu zawiera
rozkładający białka enzym aktinidynę. Bardzo trudno wykorzystać ten owoc
do galaretek, bowiem rozrzedza żelatynę, ale i na to są sposoby.
Świetnie nadają się do dekoracji potraw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz