Dzień Karda (Włochy)
Cardo Gobbo
(kardan garbaty, oset garbaty), warzywo zimowe, niskokaloryczne,
którego nazwa wzięła się od pochylonego chodu miejscowych grabarzy.
Nazwa „gobbo” wywodzi się od rodzaju
uprawy, jakim jest poddawana. W Nizza Monferrato (miejscowość i gmina we
Włoszech, w regionie Piemont) warzywo to jest częściowo zakopane, aby
przezwyciężyć surowość zimy, w ten sposób roślina, poszukując światła,
wygina się w górę, przyjmując charakterystyczny garbaty kształt. Zabieg
ten pozwala roślinie przetrwać chłodniejsze miesiące, łodyga staje się
biała, bardziej delikatna.
Słynne jest jego użycie cardo gobbo
w bagna càuda, typowym daniu kuchni piemonckiej, którą po włosku można
przetłumaczyć jako „ostry sos”. Bagna càuda to gorące danie używane do
maczania warzyw. Jest przygotowywane z oliwy z oliwek, siekanych anchois
i czosnku. Czasami używane dodatkowe składniki to trufla i sól. Surowe
lub gotowane warzywa są zanurzane w sosie, którego temperatura jest
zwykle podtrzymywana przy użyciu źródła ciepła, takiego jak świeca lub
palnik. W Piemoncie często maczanym w sosie jest kard lub karczoch.
Kiedyś używano wyłącznie charakterystycznych dla Nizza Monferrato
karczochów garbatych, karczochów jerozolimskich i papryki. Dodatkowe
produkty używane do maczania to kapusta, seler, marchew, papryka, koper
włoski i pieczywo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz