piątek, 5 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Cardo Gobbo (Italia)

 

Dzień Karda (Włochy)

Cardo Gobbo (kardan garbaty, oset garbaty), warzywo zimowe, niskokaloryczne,  ​​którego nazwa wzięła się od pochylonego chodu miejscowych grabarzy.
 
Nazwa „gobbo” wywodzi się od rodzaju uprawy, jakim jest poddawana. W Nizza Monferrato (miejscowość i gmina we Włoszech, w regionie Piemont) warzywo to jest częściowo zakopane, aby przezwyciężyć surowość zimy, w ten sposób roślina, poszukując światła, wygina się w górę, przyjmując charakterystyczny garbaty kształt. Zabieg ten pozwala roślinie przetrwać chłodniejsze miesiące, ​​łodyga staje się biała, bardziej delikatna.
 
Słynne jest jego użycie cardo gobbo w bagna càuda, typowym daniu kuchni piemonckiej, którą po włosku można przetłumaczyć jako „ostry sos”. Bagna càuda to gorące danie używane do maczania warzyw. Jest przygotowywane z oliwy z oliwek, siekanych anchois i czosnku. Czasami używane dodatkowe składniki to trufla i sól. Surowe lub gotowane warzywa są zanurzane w sosie, którego temperatura jest zwykle podtrzymywana przy użyciu źródła ciepła, takiego jak świeca lub palnik. W Piemoncie często maczanym w sosie jest kard lub karczoch. Kiedyś używano wyłącznie charakterystycznych dla Nizza Monferrato karczochów garbatych, karczochów jerozolimskich i papryki. Dodatkowe produkty używane do maczania to kapusta, seler, marchew, papryka, koper włoski i pieczywo.
 
 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...