poniedziałek, 22 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Cappone Ripieno (Italia)

 Dzień Faszerowanego Kapłona (Włochy)

Kapłon to samiec kurczaka, którego poddano kastracji lub sterylizacji, fizycznie lub chemicznie, w celu poprawy jakości jego mięsa przeznaczonego do spożycia, a w niektórych krajach, np. w Hiszpanii, tuczono go poprzez przymusowe karmienie.
 
Kapłon faszerowany to doskonałe danie na świąteczny obiad, to znakomita pieczeń z pysznym białym, soczystym mięsem. Wśród klasycznych świątecznych przepisów to z pewnością jedno z najpopularniejszych dań we Włoskim świątecznym menu.

David_Rijckaert_(II)_-_Still_life_with_capon,_oysters,_bread,_pastries,_various_glasses_and_a_goblet

 

____________________

 zdjęcie Wikipedia
Domena publiczna. David Rijckaert (II) – Martwa natura z kapłonem, ostrygami, chlebem, ciastami, różnymi szklankami i kielichem. Utworzono: 1650.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...