Dzień Piwa Typu Lager
Lager to rodzaj piwa
warzonego w niskiej temperaturze. Lagery mogą być jasne, bursztynowe lub
ciemne. Pale lager jest najszerzej spożywanym i dostępnym komercyjnie
stylem piwa. Termin „lager” pochodzi od niemieckiego słowa oznaczającego
„przechowywanie”, ponieważ piwo było przechowywane przed wypiciem,
tradycyjnie w tych samych chłodnych jaskiniach, w których było
fermentowane.

W typologii piwnej lager oznacza każde
piwo dolnej fermentacji, w przeciwieństwie do piw górnej fermentacji,
czyli ale. W tym znaczeniu lager jest określeniem całej grupy piw, którą
cechuje użycie drożdży dolnej fermentacji oraz niskiej temperatury
leżakowania. Do grupy tej należą m.in. pilznery, koźlaki, piwa marcowe,
portery bałtyckie i inne. W drugim, węższym znaczeniu, lager to jeden z
najpospolitszych rodzajów piwa dolnej fermentacji usytuowany w typologii
piwnej pomiędzy pilznerem a piwami marcowymi.
W krajach niemieckojęzycznych różne piwa
dolnej fermentacji są określane jako lager. Piwo typu lager lub piwo
wiedeńskie zostało wynalezione w 1839 roku przez austriackiego mistrza
piwowarskiego Antona Drehera seniora w jego browarze w Schwechat, dzięki
czemu piwo Schwechat stało się pierwszym oryginalnym piwem typu lager
na świecie.
>
____________________
zdjęcie Wikipedia
Domena publiczna. Lager – Bjarki Sigursveinsson – Praca własna – Piwo typu lager w szkle Víking (islandzka marka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz