Dzień Syropu Klonowego
Syrop klonowy to syrop wytwarzany z soku
drzew klonowych. W zimnym klimacie drzewa te gromadzą skrobię w pniach i
korzeniach przed zimą, skrobia jest następnie przekształcana w cukier,
który unosi się w soku późną zimą i wczesną wiosną. Klon jest nacinany
poprzez wiercenie otworów w pniach i zbieranie soku, który jest
przetwarzany przez ogrzewanie w celu odparowania dużej części wody,
pozostawiając zagęszczony syrop.

Syrop klonowy został po raz pierwszy
wyprodukowany przez rdzennych mieszkańców północno-wschodniej Ameryki
Północnej. Praktykę tę przyjęli europejscy osadnicy, którzy stopniowo
zmieniali metody produkcji. Prawie cały światowy syrop klonowy jest
produkowany w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Kanadyjska prowincja
Quebec jest największym producentem, odpowiadającym za 70% światowej
produkcji.
____________________
Zdjęcie Wikipedia
Domena publiczna. Butelka syropu klonowego z Quebecu, Kanada – Miguel Andrade – Praca własna.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz