środa, 17 grudnia 2025

National Maple Syrup Day (USA)

 Dzień Syropu Klonowego

Syrop klonowy to syrop wytwarzany z soku drzew klonowych. W zimnym klimacie drzewa te gromadzą skrobię w pniach i korzeniach przed zimą, skrobia jest następnie przekształcana w cukier, który unosi się w soku późną zimą i wczesną wiosną. Klon jest nacinany poprzez wiercenie otworów w pniach i zbieranie soku, który jest przetwarzany przez ogrzewanie w celu odparowania dużej części wody, pozostawiając zagęszczony syrop.

320px-maple_syrup

 
Syrop klonowy został po raz pierwszy wyprodukowany przez rdzennych mieszkańców północno-wschodniej Ameryki Północnej. Praktykę tę przyjęli europejscy osadnicy, którzy stopniowo zmieniali metody produkcji. Prawie cały światowy syrop klonowy jest produkowany w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych. Kanadyjska prowincja Quebec jest największym producentem, odpowiadającym za 70% światowej produkcji.

____________________

Zdjęcie Wikipedia
Domena publiczna. Butelka syropu klonowego z Quebecu, Kanada – Miguel Andrade – Praca własna. 

>

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...