Dzień Smażonej Krewetki
Dania z krewetek są często przygotowywane przez smażenie, zwłaszcza smażenie na głębokim tłuszczu. Istnieje kilka stylów.
Popcorn shrimp –
krewetki popcorn to nazwa kilku małych smażonych krewetek, tak
nazwanych, ponieważ są to przekąski jedzone palcami jak popcorn. W 1974
roku amerykańska sieć restauracji Red Lobster wprowadziła pozycję menu o
nazwie „krewetki popcorn”, smażone małe mięso krewetek.
Coconut shrimp –
krewetki kokosowe to danie przygotowywane z krewetek i kokosa jako
głównych składników. Można je przygotować jako chrupiące danie z
panierowanymi i głęboko smażonymi krewetkami, smażone na patelni lub
pieczone, a także jako danie smażone na patelni z mlekiem kokosowym i
innymi składnikami.
W Japonii istnieją dwa popularne dania z krewetkami smażonymi na głębokim tłuszczu: ebi tempura i ebi furai.
>

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz