Dzień Ciastek Mostaccioli i Roccoco
Mostaccioli to świąteczne słodycze o charakterystycznym kształcie rombu pokryte polewą z ciemnej, mlecznej czekolady. Mustacciuoli (mustaccioli lub mostaccioli)
jest tradycyjnym ciastkiem z Neapolu, zwykle serwowany w okresie Bożego
Narodzenia. Mustaccioli przybiera formę równoległoboku i składa się z
miękkiego, przyprawionego ciasta pokrytego czekoladą. Jest wiele odmian
mostaccioli sprzedawanych w Neapolu, gdzie glazura z ciemnej czekolady
może być zastąpiona białą czekoladą, cukrem lub cukrem pudrem.
Mustacciolis są często sprzedawane wraz z innymi neapolitańskimi
słodyczami, w tym Roccoco, raffiuoli, susamielli i struffoli w okresie
Bożego Narodzenia.
Roccocò,
typowy deser tradycji neapolitańskiej, to smaczny chrupiący pączek z
migdałami i kandyzowanymi owocami. Deser produkowany z migdałami, mąką,
cukrem, kandyzowanymi owocami, która jest mieszanką różnych przypraw.
Roccoco jest pieczone w piekarniku i ma okrągły kształt podobny do
zmiażdżonego pączka o średniej wielkości 10 cm. Jego najstarsze
przygotowanie sięga 1320 roku przez zakonnice z Królewskiego Konwentu
Magdaleny. Deser, który zamyka obiady rodzin neapolitańskich z okazji 8
grudnia (dzień, w którym obchodzony jest Niepokalane poczęcie) i który
towarzyszy całemu okresowi świąt Bożego Narodzenia.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz