piątek, 19 grudnia 2025

Giornata Nazionale dei Mostaccioli e Roccoco (Italia)

 Dzień Ciastek Mostaccioli i Roccoco

Mostaccioli to świąteczne słodycze o charakterystycznym kształcie rombu pokryte polewą z ciemnej, mlecznej czekolady. Mustacciuoli (mustaccioli lub mostaccioli) jest tradycyjnym ciastkiem z Neapolu, zwykle serwowany w okresie Bożego Narodzenia. Mustaccioli przybiera formę równoległoboku i składa się z miękkiego, przyprawionego ciasta pokrytego czekoladą. Jest wiele odmian mostaccioli sprzedawanych w Neapolu, gdzie glazura z ciemnej czekolady może być zastąpiona białą czekoladą, cukrem lub cukrem pudrem. Mustacciolis są często sprzedawane wraz z innymi neapolitańskimi słodyczami, w tym Roccoco, raffiuoli, susamielli i struffoli w okresie Bożego Narodzenia.
 
Roccocò, typowy deser tradycji neapolitańskiej, to smaczny chrupiący pączek z migdałami i kandyzowanymi owocami. Deser produkowany z migdałami, mąką, cukrem, kandyzowanymi owocami, która jest mieszanką różnych przypraw. Roccoco jest pieczone w piekarniku i ma okrągły kształt podobny do zmiażdżonego pączka o średniej wielkości 10 cm. Jego najstarsze przygotowanie sięga 1320 roku  przez zakonnice z Królewskiego Konwentu Magdaleny. Deser, który zamyka obiady rodzin neapolitańskich z okazji 8 grudnia (dzień, w którym obchodzony jest Niepokalane poczęcie) i który towarzyszy całemu okresowi świąt Bożego Narodzenia.

Roccoco

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...