Dzień Karpia
Karp pospolity, znany również jako karp
europejski lub karp euroazjatycki, jest szeroko rozpowszechnioną rybą
słodkowodną wód eutroficznych w jeziorach i dużych rzekach Europy i
Azji. W Polsce karp jest gatunkiem obcym, sprowadzonym między XII a XIII
wiekiem, prawdopodobnie z hodowli cysterskiej w Czechach lub na
Morawach.

zdjęcie Wikipedia
Rocznie na świecie łowi się około 200 000 ton karpia. W Polsce stanowi on połowę wszystkich złowionych ryb słodkowodnych.

W Polsce w okresie powojennym był uważany
za jedno z podstawowych dań wigilijnych, głównie ze względu na
najniższą cenę i łatwość hodowli, co skłoniło ówczesne władze państwowe
do masowej hodowli na potrzeby świąt Bożego Narodzenia.
Karp jest przyrządzany na wiele sposobów,
smażony lub podany w galarecie. Symbolizuje on długowieczność, tradycja
głosi, że ten, kto zje karpia w Wigilię, będzie cieszył się długim
życiem. Zasuszone rybie łuski były i są noszone w portfelu i mają
zapewnić dostatek przez cały rok.
__________________
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz