środa, 24 grudnia 2025

Dzień Karpia (Polska)

 Dzień Karpia

Karp pospolity, znany również jako karp europejski lub karp euroazjatycki, jest szeroko rozpowszechnioną rybą słodkowodną wód eutroficznych w jeziorach i dużych rzekach Europy i Azji. W Polsce karp jest gatunkiem obcym, sprowadzonym między XII a XIII wiekiem, prawdopodobnie z hodowli cysterskiej w Czechach lub na Morawach.

1024px-Cyprinus_carpio_1879

zdjęcie Wikipedia

 

Rocznie na świecie łowi się około 200 000 ton karpia. W Polsce stanowi on połowę wszystkich złowionych ryb słodkowodnych.

karp

W Polsce w okresie powojennym był uważany za jedno z podstawowych dań wigilijnych, głównie ze względu na najniższą cenę i łatwość hodowli, co skłoniło ówczesne władze państwowe do masowej hodowli na potrzeby świąt Bożego Narodzenia.
 
Karp jest przyrządzany na wiele sposobów, smażony lub podany w galarecie. Symbolizuje on długowieczność, tradycja głosi, że ten, kto zje karpia w Wigilię, będzie cieszył się długim życiem. Zasuszone rybie łuski były i są noszone w portfelu i mają zapewnić dostatek przez cały rok.

__________________

Zdjęcie Wikipedia
Domena publiczna. Karp pospolity autorstwa Alexander Francis Lydon – Brytyjska ryba słodkowodna.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...