Dzień Arancini (Włochy)
22 lipca oraz 13 grudnia
Arancini lub arancine –
smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Typowy farsz aranicini
to ragù, sos pomidorowy, mozzarella lub groszek. Jest to typowa potrawa
kuchni sycylijskiej. Najpopularniejsze są arancini con ragù, składające
się z ryżu, mięsa, groszku i mozzarelli.

Istnieje wiele wariantów regionalnych,
które różnią się wypełnieniem i kształtem. Arancini al ragù produkowane
we wschodniej Sycylii mają stożkowy kształt inspirowany wulkanem Etna.
Arancini to typowy sycylijski przysmak.
Pyszne jedzenie uliczne, które uwielbia cały świat! Są to małe przekąski
ryżowe, okrągłe lub ze stożkową końcówką, wypełnione groszkiem i
ciągnącym się caciocavallo, panierowane, a następnie smażone! Główną
cechą arancini jest chrupiąca skórka, która kryje miękki i smaczny
środek.
Jest tylko jedno pytanie czy nazwa
powinna brzmieć arancino czy arancina. W Palermo zwyczajowo nazywa się
ją „arancina”, ze względu na jej okrągły kształt przypominający
pomarańczę, w Katanii nazywa się go „arancino”, „masculu” ze względu na
swój wydłużony kształt przypominający drzewo pomarańczowe. Inni
twierdzą, że spiczasty kształt arancino nawiązuje do Etny.
Na Sycylii odmian arancini jest wiele,
nawet ponad 30. Najpopularniejsze to kulki z białego ryżu, zazwyczaj
nadziewane gotowaną szynką i mozzarellą, z dodatkiem szafranu, który
nadaje ryżowi odrobinę żółtego koloru i z sosem mięsnym. Są też wersje
wegetariańskie, arancini nadziewane warzywami.
Zgodnie z tradycją, klasyczną arancynę z
Palermo przygotowuje się 13 grudnia, w dzień Świętej Łucji. Tak naprawdę
arancini można znaleźć przez cały rok w każdym sklepie i barze.
>
____________________
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz