sobota, 13 grudnia 2025

Giornata Nazionale della Arancine e degli Arancini (Italia)

 

Dzień Arancini (Włochy)

22 lipca oraz 13 grudnia
 
Arancini lub arancine – smażone ryżowe kulki w panierce z bułki tartej. Typowy farsz aranicini to ragù, sos pomidorowy, mozzarella lub groszek. Jest to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Najpopularniejsze są arancini con ragù, składające się z ryżu, mięsa, groszku i mozzarelli.

Arancini_0

Istnieje wiele wariantów regionalnych, które różnią się wypełnieniem i kształtem. Arancini al ragù produkowane we wschodniej Sycylii mają stożkowy kształt inspirowany wulkanem Etna.
 
Arancini to typowy sycylijski przysmak. Pyszne jedzenie uliczne, które uwielbia cały świat! Są to małe przekąski ryżowe, okrągłe lub ze stożkową końcówką, wypełnione groszkiem i ciągnącym się caciocavallo, panierowane, a następnie smażone! Główną cechą arancini jest chrupiąca skórka, która kryje miękki i smaczny środek.
 
Jest tylko jedno pytanie czy nazwa powinna brzmieć arancino czy arancina. W Palermo zwyczajowo nazywa się ją „arancina”, ze względu na jej okrągły kształt przypominający pomarańczę, w Katanii nazywa się go „arancino”, „masculu” ze względu na swój wydłużony kształt przypominający drzewo pomarańczowe. Inni twierdzą, że spiczasty kształt arancino nawiązuje do Etny.
 
Na Sycylii odmian arancini jest wiele, nawet ponad 30. Najpopularniejsze to kulki z białego ryżu, zazwyczaj nadziewane gotowaną szynką i mozzarellą, z dodatkiem szafranu, który nadaje ryżowi odrobinę żółtego koloru i z sosem mięsnym. Są też wersje wegetariańskie, arancini nadziewane warzywami.
 
Zgodnie z tradycją, klasyczną arancynę z Palermo przygotowuje się 13 grudnia, w dzień Świętej Łucji. Tak naprawdę arancini można znaleźć przez cały rok w każdym sklepie i barze.

>

____________________

zdjęcie Wikipedia
Domena publiczna. Arancini z Palermo – Autorstwo nie jest podawane w formie nadającej się do odczytu maszynowego. Gmelfi jest uznawany za autora (na podstawie informacji o prawach autorskich). Uważa się, że jest to Twoje dzieło (zgodnie z informacją o prawach autorskich). Arancini. Autor: G. Melfi

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...