Dzień Ciasta Panettone (Włochy)
Panettone to tradycyjny bożonarodzeniowy włoski słodki chlebek drożdżowy z rodzynkami i kandyzowaną pomarańczą; szczególny rodzaj babki drożdżowej.

Panettone (po mediolańsku panatton) to rodzaj słodkiego pieczywa pochodzący z Mediolanu, tradycyjnie przygotowywanego w okresie Bożego Narodzenia, cieszącego się popularnością we Włoszech i pozostałych krajach Europy Zachodniej, Południowej i Południowo-Wschodniej, a także w Ameryce Południowej, Erytrei, Australii, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
Choć panettone w swojej współczesnej formie rozwinęło się w pierwszej połowie XX wieku, to potrawa o starożytnych i skromnych korzeniach, niekiedy owiana nutą legendy. Uważa się, że poprzednikami tego deseru, bardzo różniącego się od obecnej formy, były niskie focaccie nadziewane rodzynkami sułtańskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz