niedziela, 21 grudnia 2025

Giornata Nazionale della Mostarda (Italia)

Dzień Mostardy (Włochy)

Musztarda po włosku to senape, mostarda przetłumaczona na polski to również musztarda. Różnica jest zasadnicza. Otóż mostarda to owoce połączone z musztardą. Trochę jak salsa, trochę jak dżem.
 
Mostarda, czasem nazwana mostardą owocową, to północnowłoska przyprawa z kandyzowanych owoców i syropu o smaku musztardy. Tradycyjnie mostardę podawano z gotowanymi mięsami, które są specjalnością kuchni północnych Włoch. Ostatnio stał się popularnym dodatkiem do serów. Wariacje Mostarda di Cremona lub Mostarda Cremonese (z Cremony) jest przygotowywana z kilku rodzajów owoców i jest wersją typową dla mostarda di frutta. Mostarda di Mantova jest wytwarzana z małych, kwaśnych zielonych jabłek zwanych mele campanine. Inną godną uwagi mostardą jest mostarda vicentina, która jest specjalnością miasta Vicenza; charakteryzuje się konsystencją dżemu, a głównym składnikiem jest pigwa.

mostarda

 >

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...