Dzień Mostardy (Włochy)
Musztarda po włosku to senape, mostarda
przetłumaczona na polski to również musztarda. Różnica jest zasadnicza.
Otóż mostarda to owoce połączone z musztardą. Trochę jak salsa, trochę
jak dżem.
Mostarda, czasem nazwana mostardą owocową, to północnowłoska przyprawa z kandyzowanych owoców i syropu o smaku musztardy. Tradycyjnie mostardę podawano z gotowanymi mięsami, które są specjalnością kuchni północnych Włoch. Ostatnio stał się popularnym dodatkiem do serów. Wariacje Mostarda
di Cremona lub Mostarda Cremonese (z Cremony) jest przygotowywana z
kilku rodzajów owoców i jest wersją typową dla mostarda di frutta. Mostarda di Mantova jest wytwarzana z małych, kwaśnych zielonych jabłek zwanych mele campanine. Inną godną uwagi mostardą jest mostarda vicentina, która jest specjalnością miasta Vicenza; charakteryzuje się konsystencją dżemu, a głównym składnikiem jest pigwa.

>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz