Dzień Ciastek Pfeffernusse
Pfeffernüsse to małe
ciasteczka korzenne, popularne jako świąteczny przysmak wśród Niemców i
mennonitów w Ameryce Północnej. Podobne ciasteczka są również robione w
Danii i Holandii. Nazywa się je Pfeffernüsse w języku niemieckim,
pepernoten w języku holenderskim, päpanät w języku Plautdietsch,
pfeffernusse lub peppernuts w języku angielskim i pebernødder w języku
duńskim.

Ciasteczka Pfeffernüsse zawierają aromatyczne przyprawy – najczęściej kardamon, gałkę muszkatołową, cynamon, goździki, imbir, czarny pieprz, gałkę muszkatołową i anyż. Do słodzenia ciasteczek używa się melasy, cukru i miodu. Niektóre odmiany są posypywane cukrem pudrem, chociaż nie jest to tradycyjny składnik. Ciasto składa się z masła, tłuszczu lub margaryny, jajek i mąki.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz