środa, 10 grudnia 2025

Dzień Soczewicy (Polska)

 Dzień Soczewicy

Soczewica to popularna roślina strączkowa, która jest ceniona na całym świecie ze względu na wartości odżywcze, bogactwo smaku i kulinarną wszechstronność. Soczewica to rodzaj roślin jednorocznych z rodziny bobowatych. W stanie dzikim rosną one w obszarze śródziemnomorskim, od Wysp Kanaryjskich do środkowej Azji, we wschodniej Afryce zasięg rodzaju sięga strefy tropikalnej. Soczewica jadalna jest jedną z roślin o najdłuższej historii uprawy. Udomowiona została co najmniej 8 tys. lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie, skąd rozprzestrzeniona została w Eurazji na obszarach o ciepłym klimacie.

soczewica

 

Zupa z soczewicy

zupa_z_soczewicy

Składniki:

  • 250 g zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
  • pęczek natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło. Na nim dusimy cebulę i marchew, do miękkości.
  3. Soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy. Po 10-15 min od zagotowania, dodajemy pokrojone ziemniaki i uduszone warzywa. Mieszamy i gotujemy do miękkości soczewicy. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę i zostawiamy na 10 min na wolnym ogniu.
  4. Ugotowane warzywa, marchewkę i ziemniaki, wyjmujemy, dodajemy dwie łyżki zupy i miksujemy na krem. Zmiksowane warzywa ponownie dodajemy do zupy z soczewicą.
  5. Gorącą zupę podajemy posypaną szczypiorkiem.

☼ ☼ ☼ ☼ ☼

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...