Dzień Soczewicy
Soczewica to popularna roślina
strączkowa, która jest ceniona na całym świecie ze względu na wartości
odżywcze, bogactwo smaku i kulinarną wszechstronność. Soczewica to
rodzaj roślin jednorocznych z rodziny bobowatych. W stanie dzikim rosną
one w obszarze śródziemnomorskim, od Wysp Kanaryjskich do środkowej
Azji, we wschodniej Afryce zasięg rodzaju sięga strefy tropikalnej.
Soczewica jadalna jest jedną z roślin o najdłuższej historii uprawy.
Udomowiona została co najmniej 8 tys. lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie,
skąd rozprzestrzeniona została w Eurazji na obszarach o ciepłym
klimacie.

Zupa z soczewicy

Składniki:
- 250 g zielonej soczewicy
- 2 marchewki
- 2 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka drobno pokrojonego szczypiorku
- pęczek natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Marchew obieramy i kroimy w talarki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane ziemniaki kroimy w plasterki.
- Na patelni rozgrzewamy masło. Na nim dusimy cebulę i marchew, do miękkości.
- Soczewicę zalewamy bulionem i gotujemy. Po 10-15 min od zagotowania, dodajemy pokrojone ziemniaki i uduszone warzywa. Mieszamy i gotujemy do miękkości soczewicy. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę i zostawiamy na 10 min na wolnym ogniu.
- Ugotowane warzywa, marchewkę i ziemniaki, wyjmujemy, dodajemy dwie łyżki zupy i miksujemy na krem. Zmiksowane warzywa ponownie dodajemy do zupy z soczewicą.
- Gorącą zupę podajemy posypaną szczypiorkiem.
☼ ☼ ☼ ☼ ☼
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz