wtorek, 2 grudnia 2025

Giornata Nazionale della Cucina Futurista (Italia)

 

Dzień Futurystycznej Kuchni (Włochy)

Cucina Futurista – kuchnia futurystyczna to rodzaj kuchni, który rozwinął się na początku XX wieku i wiązał się z ideami futuryzmu.
 
Prekursorem kuchni futurystycznej był francuski szef kuchni Jules Maincave, który dołączył do futuryzmu w 1914 roku. Znudzony „tradycyjnymi metodami mieszania”, które według niego są „monotonne aż do głupoty”, Maincave zamierzał połączyć elementy obecnie oddzielane uprzedzeniami: filet z baraniny i sos krewetkowy, orzechy cielęce i absynt, banan i gruyere (szwajcerski ser), galaretka śledziowa i truskawkowa.
 
Oprócz eliminacji makaronu, walka z „pożywieniem skrobiowym” (tj. makaronem), winną generowania „osłabienia, pesymizmu, nostalgicznej bezczynności i neutralizm”, Manifest – napisany przez Marinettiego – głosi rezygnację z widelca i noża, tradycyjnych przypraw, wagi i objętości jedzenia oraz polityki przy stole, zaprasza chemików do wymyślania nowych smaków i zachęca do łączenia muzyki, poezji i perfum z potrawami. Po wydaniu Manifestu nastąpiła duża seria konferencji i bankietów futurystycznych we Włoszech i Francji, i w 1932 roku publikacja książki „Kuchnia futurystyczna Marinettiego i Fillìi”.
 
Futuryści podjęli się także zmiany niektórych nazw obcego pochodzenia, koktajl stał się w ten sposób polibibitą, podobnie kanapka przyjęła nazwę tramezzino.
 
Przykładowe posiłki i dania:
  • Seni italiani al sole – Włoskie piersi w słońcu. Futurystyczny deser z pastą migdałową zwieńczoną truskawką, a następnie posypaną świeżym czarnym pieprzem.
  • Rose del diavolo – Diaboliczne róże. Głęboko smażone czerwone główki róż w pełnym rozkwicie.
  • Uova divorziate – Rozwiedzione jajka. Ugotowane na twardo jajka są przecinane na pół, ich żółtka są usuwane i umieszczane na puree z ziemniaków, a ich białka na jednej z marchewek.
  • Latte sotto luce verde – Mleko w zielonym świetle. Duża miska zimnego mleka, kilka łyżeczek miodu, wiele czarnych winogron i kilka czerwonych rzodkiewek oświetlonych zielonym światłem.
  • Traidue – Dwie kromki prostokątnego chleba, jedna kromka jest posmarowana pastą z anchois, a druga kromka pokrojonymi skórkami z jabłka. Pomiędzy dwiema kromkami chleba jest włożona salami. Nazwa pochodzi z języka włoskiego i oznacza „pomiędzy dwoma”.
Kolejność ma zasadnicze znaczenie w tradycyjnych włoskich potrawach, dlatego kuchnia futurystyczna również odwróciła kolejność dań:
 
Rozpoczyna się posiłek. Pierwsze danie to „sałatka polirytmiczna”, która składa się z pudełka zawierającego miskę liści sałaty, daktyli i winogron. Skrzynia posiada korbę po lewej stronie. Nie używając sztućców, goście jedzą prawą ręką, lewą kręcąc korbą. W ten sposób powstaje muzyka, do której kelnerzy tańczą aż do zakończenia posiłku.
 
Drugie danie to „magiczne jedzenie”, które podawane jest w małych miseczkach pokrytych dotykowymi materiałami. Miskę trzyma się w lewej ręce, prawą wybieramy kulki wykonane z karmelu i wypełnione różnymi składnikami, takimi jak suszone owoce, surowe mięso, czosnek, puree bananowe, czekolada czy pieprz. Goście nie są w stanie odgadnąć, z jakim smakiem zetkną się w następnej kolejności.
 
Trzecie danie to „dotykowy ogród warzywny”, czyli talerz gotowanych i surowych zielonych warzyw bez sosu. Gość zjada warzywa bez użycia rąk, zamiast tego chowając twarz w talerzu z warzywami, czując dotyk zieleniny na twarzy i ustach. Za każdym razem, gdy gość podnosi głowę, żeby przeżuć, kelnerzy spryskują mu twarz perfumami.
 
Czytając dzisiaj futurystyczny manifest gastronomiczny widzimy, że niektóre sugestie Marinettiego znalazły zastosowanie w obecnej gastronomii. Przepisy, które wówczas wydawały się rewolucyjne, były w niektórych przypadkach antycypacją włoskiej kuchni Nouvelle z lat sześćdziesiątych i siedemdziesiątych. Manifest w rzeczywistości przywiązuje szczególną wagę do prezentacji potraw z miłością do szczegółów, kompozycją, kolorem i kształtem naczyń.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...