Dzień „Pieprzowego Chleba”
Pan pepato (po włosku)
do dosłownie pieprzowy chleb. Pampepato lub panpepato, pampapato to
rodzaj włoskiego deseru, który jest przygotowywany, z pewnymi różnicami,
w różnych obszarach kraju. Składniki i forma różnią się w zależności od
obszaru wypieku, ale zwykle obejmują migdały, orzechy laskowe, orzeszki
piniowe, pieprz, cynamon, gałkę muszkatołową, kandyzowane pomarańcze i
cytryny, rodzynki, wszystkie zmieszane z lub bez kakao, czekolady, kawy,
likieru, miodu, mąki, gotowany moszcz gronowy. Następnie deser piecze
się w piekarniku. Zwykle spożywa się go jako świąteczny deser.
Pochodzenie prawdopodobnie sięga
Dalekiego Wschodu, przywiezionego przez karawany przewożące przyprawy,
około połowy XVI wieku. Następnie dodano lokalne smaki, takie jak
orzechy włoskie, owoce cytrusowe i gotowany moszcz. Pierwsze ślady
pisanego przepisu pochodzą z około 1800 roku.
Jest to tradycyjny deser chłopski, typowy
dla uroczystości, gdyż zakup składników, zwłaszcza przypraw, był bardzo
kosztowny. Pampepato zostało uznane za produkt tradycyjny przez regiony
Umbria, region Toskania i region Emilia-Romania i wpisane na
odpowiednią listę Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej.
Terni pampepato jest
przygotowywane wyłącznie przez mieszkańców Terni 8 grudnia, w dzień
Niepokalanego Poczęcia, na początku wakacji, ale czasami okres ten
rozciąga się do 14 lutego, w święto św. Walentego, patrona miasta i
zakochanych. Tradycja głosi, że co najmniej jeden egzemplarz pozostaje
zawinięty aż do Wielkanocy, a nawet Wniebowzięcia (15 sierpnia);
świadczy to o trwałości produktu, który może wytrzymać długi czas bez
konserwantów. W oryginalnej recepturze nie ma dokładnych dawek
niektórych składników, dodaje się je „w wystarczającej ilości”, aż będą
dobrze smakować. Pampepato di Terni uzyskało uznanie I.G.P. z Unii
Europejskiej w dniu 23 października 2020 r.
Pampapato Ferrara
narodził się prawdopodobnie w klasztorach na terenie Ferrary, około XVII
wieku, kiedy Państwo Kościelne rozszerzyło swoje panowanie na
terytorium, przerabiając deser na bazie suszonych owoców i przypraw,
który przygotowywano w XV wieku na dworze książęcym Estensi za czasów
Borso d’Este. Ferrara pampapato opiera się zazwyczaj na gorzkiej
czekoladzie, zarówno w cieście, jak i na zewnątrz. Orzechy laskowe,
migdały, orzeszki piniowe, kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy włoskie,
cynamon, nuta pieprzu, aromatu ciemnej czekolady, to smaki tego deseru,
które muszą być spożywane świeże i miękkie. Panpapato di Ferrara lub
Pampepato di Ferrara uzyskał uznanie I.G.P. w 2015 r.
>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz