środa, 3 grudnia 2025

Giornata Nazionale del Panpepato (Italia)

 

Dzień „Pieprzowego Chleba”

Pan pepato (po włosku) do dosłownie pieprzowy chleb. Pampepato lub panpepato, pampapato to rodzaj włoskiego deseru, który jest przygotowywany, z pewnymi różnicami, w różnych obszarach kraju. Składniki i forma różnią się w zależności od obszaru wypieku, ale zwykle obejmują migdały, orzechy laskowe, orzeszki piniowe, pieprz, cynamon, gałkę muszkatołową, kandyzowane pomarańcze i cytryny, rodzynki, wszystkie zmieszane z lub bez kakao, czekolady, kawy, likieru, miodu, mąki, gotowany moszcz gronowy. Następnie deser piecze się w piekarniku. Zwykle spożywa się go jako świąteczny deser.
 
Pochodzenie prawdopodobnie sięga Dalekiego Wschodu, przywiezionego przez karawany przewożące przyprawy, około połowy XVI wieku. Następnie dodano lokalne smaki, takie jak orzechy włoskie, owoce cytrusowe i gotowany moszcz. Pierwsze ślady pisanego przepisu pochodzą z około 1800 roku.
 
Jest to tradycyjny deser chłopski, typowy dla uroczystości, gdyż zakup składników, zwłaszcza przypraw, był bardzo kosztowny. Pampepato zostało uznane za produkt tradycyjny przez regiony Umbria, region Toskania i region Emilia-Romania i wpisane na odpowiednią listę Ministerstwa Polityki Rolnej, Żywnościowej i Leśnej.
 
Terni pampepato jest przygotowywane wyłącznie przez mieszkańców Terni 8 grudnia, w dzień Niepokalanego Poczęcia, na początku wakacji, ale czasami okres ten rozciąga się do 14 lutego, w święto św. Walentego, patrona miasta i zakochanych. Tradycja głosi, że co najmniej jeden egzemplarz pozostaje zawinięty aż do Wielkanocy, a nawet Wniebowzięcia (15 sierpnia); świadczy to o trwałości produktu, który może wytrzymać długi czas bez konserwantów. W oryginalnej recepturze nie ma dokładnych dawek niektórych składników, dodaje się je „w wystarczającej ilości”, aż będą dobrze smakować. Pampepato di Terni uzyskało uznanie I.G.P. z Unii Europejskiej w dniu 23 października 2020 r.

Pampapato Ferrara narodził się prawdopodobnie w klasztorach na terenie Ferrary, około XVII wieku, kiedy Państwo Kościelne rozszerzyło swoje panowanie na terytorium, przerabiając deser na bazie suszonych owoców i przypraw, który przygotowywano w XV wieku na dworze książęcym Estensi za czasów Borso d’Este. Ferrara pampapato opiera się zazwyczaj na gorzkiej czekoladzie, zarówno w cieście, jak i na zewnątrz. Orzechy laskowe, migdały, orzeszki piniowe, kandyzowane owoce, rodzynki, orzechy włoskie, cynamon, nuta pieprzu, aromatu ciemnej czekolady, to smaki tego deseru, które muszą być spożywane świeże i miękkie. Panpapato di Ferrara lub Pampepato di Ferrara uzyskał uznanie I.G.P. w 2015 r.

>

 

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...