poniedziałek, 1 grudnia 2025

Giornata Nazionale dello Zelten (Italia)

 

Dzień Ciasta Zelten (Włochy)

Zelten to ciasto z suszonych i kandyzowanych owoców, orzeszków piniowych, orzechów włoskich i migdałów. Deser typowy dla historycznego regionu Tyrolu (Trentino-Górna Adyga i Tyrol).
 
Najprawdopodobniej nazwa wywodzi się od niemieckiego terminu selten (rzadko), mającego na celu wskazanie szczególnej okazji jej przygotowania, która przypada najczęściej w okresie Bożego Narodzenia. Tak naprawdę początkowo zelten narodził się jako deser zimowy, w okresie, w którym częściej można było znaleźć suszone owoce, a następnie stał się prawdziwym symbolem typowych wypieków Trydentu. Przepis znany był także w 1700 roku, kiedy to wspominano go już w traktatach kulinarnych.
 
Chociaż różnorodność składników różni się w zależności od regionu, nadal można rozpoznać podstawowe ciasto wspólne dla każdej jakości zelten, składające się z mąki, jajek, masła, cukru i drożdży. Najczęściej używa się suszone i kandyzowane owoce, orzechy, migdały i rodzynki.

Brak komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...