Dzień Ciasta Zelten (Włochy)
Zelten to ciasto z
suszonych i kandyzowanych owoców, orzeszków piniowych, orzechów włoskich
i migdałów. Deser typowy dla historycznego regionu Tyrolu
(Trentino-Górna Adyga i Tyrol).
Najprawdopodobniej nazwa wywodzi się od
niemieckiego terminu selten (rzadko), mającego na celu wskazanie
szczególnej okazji jej przygotowania, która przypada najczęściej w
okresie Bożego Narodzenia. Tak naprawdę początkowo zelten narodził się
jako deser zimowy, w okresie, w którym częściej można było znaleźć
suszone owoce, a następnie stał się prawdziwym symbolem typowych
wypieków Trydentu. Przepis znany był także w 1700 roku, kiedy to
wspominano go już w traktatach kulinarnych.
Chociaż różnorodność składników różni się
w zależności od regionu, nadal można rozpoznać podstawowe ciasto
wspólne dla każdej jakości zelten, składające się z mąki, jajek, masła,
cukru i drożdży. Najczęściej używa się suszone i kandyzowane owoce,
orzechy, migdały i rodzynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz